Maak van je merk een held – Guillaume van der Stighelen

Recentelijk kregen we via @ndecrock en Book in a Box
toegangskaarten voor de preview van de boekenbeurs van Antwerpen,erg leuk om hier rond te lopen en wat auteurs aan te spreken. Ook wel apart om het verschil in benadering van e-books in Nederland en België te zien, waar in Nederland de laatste tijd toch wel meer aandacht gegeven wordt aan e-readers en digitale boeken was het op de boekenbeurs van Antwerpen een ondergesneeuwd item. Ik heb twee stands gezien, die van de Sony Reader en van bebook en in beide stands was er niemand en lag er alleen een los device waar mensen dan zelf maar wat mee moesten doen. Erg jammer en zeker een gemiste kans als je het mij vraagt.

Maar goed om terug te komen op de titel, tijdens deze avond ook gesproken met Guillaume van der Stighelen van het bureau Duval Guillaume, geen onbekende zo blijkt en ik heb dan ook maar direct een kopie van zijn boek meegepikt uit de boekenkast van mijn lief om te lezen. Het boek begint te vertellen over het proces van het ontstaan van helden in de geschiedenis en hoe deze heldenverhalen door te vertalen zijn naar de merkbelevenissen van bekende of eventueel je eigen merk. Het boek is doorspekt met voorbeelden om alles goed te verduidelijken. Een beetje jammer voor mij als Nederlander is dat er flink wat Vlaamse praktijk voorbeelden in staan, nu is Guillaume natuurlijk een Vlaamse schrijver, maar sommige voorbeelden zijn hierdoor niet altijd even duidelijk. Gelukkig staan er ook nog wel genoeg voorbeelden in van internationale merken, waardoor de boodschap alsnog wel goed overkomt. (er zat alleen wel een fout voorbeeld in, namelijk dat “het schuimlaagje op een kopje Senseo ons duidelijk zou maken dat het om een vers kopje van uitstekende kwaliteit zou gaan” sorry, ik kan Senseo en uitstekende kwaliteit toch niet echt in een zin zien ;))

Om een held te kunnen worden moet je voldoen aan de volgende eigenschappen:

  • Je grotere verhaal moet centraal staan in je optreden
  • Je moet over een naam beschikken die klinkt en klopt met het verhaal
  • Je moet er anders uitzien, herkenbaar zijn, in lijn met het verhaal
  • Je moet de juist woorden vinden om het verhaal overdraagbaar te maken
  • Wat nu alleen nog ontbreekt is de verspreiding van het verhaal, iemand moet ermee beginnen

Deze zaken vertalen zich in wat Guillaume zal omschrijven als “Game, Name, Fame, Claim” . Waarbij de Game het grotere verhaal is, de Name een goede aantrekkelijke (product/merk)naam, de Fame je (visuele) herkenbaarheid en de Claim de manier om je verhaal te kort en krachtig te vertellen. Wil je met je merk een heldenstatus verwerven dan zul je moeten zorgen dat je deze vier zaken op orde hebt, pas dan kun je succesvol reclame maken aldus Guillaume.

Het boek leest verder als een trein en barst van de wijze lessen zoals deze lessen in marketing:

  • Eerste les in marketing; maak genoeg lawaai opdat de mensen je opmerken.
  • Tweede les in marketing; Als je ervoor zorgt dat mensen zich goed voelen in hun vel worden ze betere kopers.
  • Derde les in marketing; Geef de mensen altijd het gevoel dat ze gewonnen hebben met een deal.

Eigenlijk teveel lessen om allemaal op te noemen in een blogpost. Wil je de verhalen achter deze lessen en meer dus weten, schaf het boek dan zeker aan en kijk ook eens op de website waarop mensen uitgenodigd worden om met Guillaume en elkaar de dialoog aan te gaan over wat er in het boek is geschreven en op deze manier het boek door te laten leven buiten het (passieve) lezen om. Erg leuk gedaan, hierdoor krijgt het boek toch weer iets extra’s, waardoor alles nog duidelijker kan worden. Voor mij is het in ieder geval op naar de volgende titel.