Mensen verassen met “Random Acts of Kindness”

Vorige week verscheen er op Belgian Cowboys een nieuwe blogpost van mij met een book recensie van Delivering Happiness. In het boek praat Tony Hsieh over het hebben van een bedrijfscultuur en wat dit voor je bedrijf en je medewerkers, maar nog meer voor je klanten en hieruit voortvloeiende toekomstige groei zou kunnen betekenen.

Een van deze core values van Zappos is “Delivering WOW Through Service”. Door het doen van kleine positieve zaken kun je je klanten op een aangename manier verassen. Doe iets wat totaal niet van je verwacht wat op een dusdanige manier dat het een emotionele impact heeft op diegene waar je dit voor doet.

Tony kwam op deze waarde door een bezoek aan Londen. Hij had enorme dorst en stond op het punt terug te gaan naar Amerika. Hij had geen geld meer op zak behalve zijn “lucky dollar” en een handje vol met klein geld welke hij verzameld had door zijn trip in Europa. Toen hij een bord zag bij een snackbar dat vreemd geld geaccepteerd werd besloot hij wat te drinken te halen, echter had hij zo’n dorst dat tegen de tijd dat hij aan de beurt was om te betalen zijn drinken al zo goed als op was. Eenmaal bij de kassa bleek dat er wel vreemd geld werd geaccepteerd, maar alleen briefgeld. De persoon achter hem in de rij sprak hem aan en zei dat hij zijn drankje wel zou betalen. Uiteraard wilde Tony hem bedanken en bood hem al zijn kleingeld aan, de persoon wilde niets van zijn geld hebben! Het enige wat hij hiervoor terug wilde hebben was dat Tony in het vervolg “Random Acts of Kindness” ging toepassen bij andere mensen.

Eenmaal terug in Amerika in de wachtij voor een supermarkt moest Tony ineens weer denken aan dit verhaal toen hij in de supermarkt stond en besloot iemand met een paar items zijn items bij hem op de band te laten leggen zodat deze niet hoefde te wachten en hij voor hem zou betalen. Zoiets simpels wist meteen goed de aandacht te trekken en de volgende keer in de supermarkt werd hij dan ook meteen herkend door het personeel..

Random acts of kindness in de praktijk
Ik moest aan dit verhaal denken toen ik pas bij de Adformatie Marcom dagen was en Polle de Maagt aan het woord hoorde. Hij vertelde over een brasserie / restaurant in Utrecht die continu aan het experimenteren is hoe het zijn klanten kan verassen. Simpele zaken als “dank je wel voor je bezoek” te schrijven op het bonnetje als mensen de rekening vragen, het personeel instrueren iedere shift minstens drie kleine zaken weg te geven etc. etc. Ook mede stuk tuig Andrew Vassallo schreef pas op zijn blog over een mooi experiment welke momenteel gaande is in Londen met de naam “We are Lucky“. Of een filmproductiemaatschappij welke besloot een film te produceren van 10 jarige Jamie nadat hij deze filmmaatschappij had gemaild dat hij een film wilde maken. Stuk voor stuk initiatieven waarmee mensen op een voor hen toegankelijke manier meehelpen aan deze “Random Acts of Kindness”.

Maar wat kun je er zelf aan doen?
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar niet iedereen heeft een coffeeshop of een hele berg geld om weg te geven. Dus hoe kun je er zelf mee starten?

 • stuur iemand eens een handgeschreven bedank kaartje
 • stop wat kleingeld in een parkeermeter van iemand anders als hij bijna leeg is
 • geef een compliment over je ober / bediende aan de baas van deze persoon zodra je weggaat
 • laat iemand voor je in de rij bij de kassa
 • koop een kaart en stuur hem naar een willekeurige vriend
 • geef je collega’s eens een compliment voor het werk wat ze doen

Er zijn genoeg (kleine) dingen te bedenken waarmee je het dagelijks leven van de mensen om je heen (bekend en onbekend) een stuk leuker kunt maken. Wat zouden jij doen of doe je momenteel al? Ken je nog meer van dergelijke initiatieven? Ik ben benieuwd of we samen niet aan een lijst kunnen werken met stuk voor stuk allemaal mooie voorbeelden waarmee we kunnen werken aan het bezorgen van een klein beetje geluk in onze omgeving!

What goes around is sure to come around – happy helping!

 • Nog leuke voorbeelden ook Patrick Cohen?

 • Nog leuke voorbeelden ook Patrick Cohen?

 • Nog leuke voorbeelden ook Patrick Cohen?

 • Yes, mooie post! Dankbaarheid, voor alles om je heen is ook belangrijk. Daar kun je mensen ook bewust van maken, puur door een complimentje ^_^

 • Yes, mooie post! Dankbaarheid, voor alles om je heen is ook belangrijk. Daar kun je mensen ook bewust van maken, puur door een complimentje ^_^

 • Yes, mooie post! Dankbaarheid, voor alles om je heen is ook belangrijk. Daar kun je mensen ook bewust van maken, puur door een complimentje ^_^

 • Heb er ook nog wel een paar 🙂

  * Zeg hoi tegen vreemde
  * Zeg het als iemand het kaartje/wc-papier/veter er uit heeft hangen
  * Stel minimaal 3 vragen in elk gesprek dat je hebt
  * Weet je de naam van iemand, groet hem/haar daarmee
  * Breng eens een ontbijtje op bed uit het niets
  * Breng je familie eens onverwacht een bezoekje
  * Bel iemand op als deze jarig is. Men schrikt daarvan. Tegenwoordig heel normaal als je sms, whatsapp, facebook gebruikt.
  * Onthoudt kleine dingen die iemand je verteld. Eerste stapjes zoon, rijbewijs gehaald, nieuwe auto, reactie presentatie, opening pand. Daarmee maak je het verschil.

  En zo zijn er nog wel heel wat te verzinnen.
  Bedankt Hans dat je dit weer onder de aandacht brengt. Weer een lach op mijn gezicht.

  • Hee Mike,

   dank voor de tips! Zitten wel mooie simpele zaken bij die echt geen moeite hoeven te kosten en direct een glimlach op het gezicht of een stukje waardering bij mensen tevoorschijn kunnen halen. Er is op Facebook ook een initiatief in Nederland gestart met de naam “Happiness Labs” ( https://www.facebook.com/groups/252154951566131/ ) waar af en toe ook al leuke zaken voorbij komen… Zag eerder deze week het idee om planken hout en stukken touw te kopen in de bouwmarkt met een groep mensen en dan guerilla schommels te gaan maken in de stad ^_^

   Samen werken aan een betere wereld!

 • [Comment imported from blog]

 • [Comment imported from blog]

 • [Comment imported from blog]

 • [Comment imported from blog]

 • Een heel hoop Belgische bloggers, die ik steeds tegenkom bij events, ontvingen voorbije weken bob-alcoholtesters (https://twitter.com/houbi/statuses/219846634450862080 ), die we nog van onze trouw overhadden… Een betere doelgroep voor die alcoholtesters kon ik niet vinden… 😉

  • Ah leuk! Valt mij inderdaad op dat in België in verhouding met Nederland toch wel wat meer pintjes genuttigd worden op een dergelijke avond van mensen die nog moeten autorijden inderdaad ja dus kan zeker geen kwaad 😉 nog meer (leuke) reacties gehad behalve deze?

 • [Comment imported from blog]

 • [Comment imported from blog]

 • [Comment imported from blog]

 • [Comment imported from blog]

 • We hebben er weer eentje gevonden! ^_^ De CEO van Lenovo heeft besloten zijn bonus van 3 miljoen dollar op te delen in 10.000 stukjes en te verdelen onder fabriekspersoneel, assistenen en alle andere mensen die lager op de ladder staan in het bedrijf:

  http://www.engadget.com/2012/07/20/lenovo-ceo-spreads-the-wealth/

  Weer een stukje happiness meer in de wereld..

 • [Comment imported from blog]

 • [Comment imported from blog]